Anemia w ciąży
Anemia w ciąży to skutek niedoboru żelaza w organizmie kobiety w ciąży, rzadziej kwasu foliowego, czy witaminy B12. Anemia, czyli niedokrwistość w ciąży pojawia się najczęściej po 20 tygodniu ciąży i dotyczy około 40% kobiet w ciąży.
Przyczyny powstawania anemii w czasie ciąży
Najczęstszą przyczyną powstawania anemii w czasie ciąży (około 95% przypadków anemii w ciąży) jest za niski poziom żelaza, czyli jego niedobór w organizmie kobiety w ciąży. Żelazo jest podstawowym składnikiem krwi (hemoglobiny w czerwonych krwinkach) odpowiedzialnym za dostarczenie odpowiednich ilości tlenu do tkanek organizmu. W ciąży zwiększa się objętość krwi, w związku z czym krew ulega rozcieńczeniu, dlatego spada także poziom żelaza w krwi co zaburza funkcjonowanie całego organizmu.
Przyczyny niedoboru żelaza u kobiet w ciąży:
- zwiększone zapotrzebowanie żelaza przez organizm dziecka
- zaburzenia związane z wchłanianiem żelaza z układu pokarmowego
- niezdrowa dieta
- silne wymioty w czasie ciąży
- krwawienia spowodowane hemoroidami w ciąży
- inne krwawienia i krwotoki
Przyczyną anemii w ciąży może być też niedobór kwasu foliowego, bądź witaminy B12.
Objawy anemii w ciąży
Pierwsze objawy anemii w ciąży
- bóle głowy
- zawroty głowy
- szum w uszach
- przemęczenie
- drażliwość
- problemy z koncentracją
- senność
- bladość twarzy
Po zaobserwowaniu u siebie początkowych objawów anemii w czasie ciąży należy natychmiast udać się do lekarza w celu wykonania badania poziomu żelaza we krwi, ponieważ nieleczona anemia może doprowadzić do rozwoju zaawansowanej anemii w ciąży - ciężkiej postaci anemii w ciąży.
Objawy ciężkiej postaci anemii w ciąży
- drętwienie kończyn
- omdlenia
- brak tchu
- bóle brzucha
- żółtaczka
- palpitacje serca
- problemy z widzeniem
- spadek ciśnienia krwi (niedociśnienie)
Wpływ anemii na przebieg ciąży
Anemia w czasie ciąży może prowadzić do pogorszenia się zdrowia kobiety w ciąży oraz powodować nieprawidłowości w przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Ciężka postać anemii w czasie ciąży może być dużym zagrożeniem dla zdrowia i życia dziecka.
Możliwe skutki ciężkiej anemii w ciąży
- zahamowanie rozwoju dziecka
- powstawanie wad rozwojowych u dziecka
- nieprawidłowości w rozwoju łożyska
- poronienie
- przedwczesny poród
Prawidłowe normy poziomu żelaza w ciąży
Prawidłowa norma poziomu żelaza w pierwszym trymestrze ciąży
• Hb (hemoglobina): 11g/dl
• Ht (hematokryt): 33%
Prawidłowa norma poziomu żelaza w drugim trymestrze ciąży
• Hb (hemoglobina): 10,5 g/dl
• Ht (hematokryt): 32%
Prawidłowa norma poziomu żelaza w trzecim trymestrze ciąży
• Hb (hemoglobina): 11g/dl
• Ht (hematokryt): 33%
Diagnozowanie anemii w ciąży
W celu zdiagnozowania anemii w ciąży wykonuje się badanie poziomu żelaza we krwi poprzez morfologię krwi. Często wykonywana morfologia krwi w czasie ciąży pozwala wykryć anemię i unormować poziom żelaza, witaminy B12, bądź kwasu foliowego.
Wyniki morfologii krwi, a szczególnie spadek poziomu hemoglobiny (Hb) poniżej 10g/dl i spadek poziomu poziom hematokrytu (Ht) poniżej 30% świadczą o anemii w ciąży.
Leczenie anemii w ciąży
Leczenie anemii w ciąży polega na uzupełnieniu poziomu brakujących pierwiastków: najczęściej żelaza, rzadziej witaminy B12 lub kwasu foliowego, których niski poziom jest przyczyną anemii w ciąży.
Leczenie anemii z niedoboru żelaza polega na uzupełnieniu poziomu żelaza w organizmie za pomocą preparatów z żelazem zażywanych doustnie, a w przypadku zaawansowanej anemii dożylnie, zastrzykami zawierającymi żelazo.
W przypadku anemii spowodowanej niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego lekarz ginekolog przepisze tabletki zawierające witaminę B12 lub kwas foliowy.
Jak zapobiegać anemii w ciąży?
Aby zapobiec anemii w ciąży należy dostarczyć organizmowi odpowiednia dawkę żelaza w spożywanym jedzeniu. Kobieta planująca ciążę potrzebuje dziennie około 1-2 mg żelaza, w drugim trymestrze ciąży kobieta potrzebuje już 4 mg żelaza dziennie, oraz w trzecim trymetrze ciąży około 6 mg żelaza dziennie.
Dieta przy anemii w ciąży
W czasie ciąży wskazana jest też dieta bogata w żelazo, czyli spożywanie produktów spożywczych zawierających żelazo, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, które są lepiej przyswajalne od produktów pochodzenia roślinnego.
Produkty bogate w żelazo:
- owoce
- sok z buraków
- mleko
- ryby
- jajka
- drób
- czerwone chude mięso
- natka pietruszki
- ciemnozielone warzywa liściaste
- suszone śliwki
- suszone morele
- migdały
- rodzynki
- fasola
- pestki dyni
- otręby
- kakao
- czekolada
W przypadku stosowania diety bogatej w żelazo należy pamiętać, że wchłanianie żelaza utrudniają: kawa, herbata, alkohol, napoje gazowane, a ułatwiają produkty zawierające witaminę C – szczególnie owoce.
Zobacz inne artykuły związane z ciążą
- Kalendarz ciąży
- Imiona dla dzieci
- Jak przygotować się do ciąży
- Kwas foliowy
- Test ciążowy
- Badanie beta hCG
- Objawy ciąży
- Kalkulator ciąży i terminu porodu
- Ciąża pozamaciczna
- Poronienie
- Jak nie przytyć w ciąży
- Wyprawka dla maluszka
- Łóżeczko i materac dla maluszka
- Wózek dla maluszka
- Fotelik samochodowy dla maluszka
- Dieta w ciąży
- > Anemia w ciąży
- Cukrzyca ciążowa
- Używki w ciąży
- Mdłości w ciąży
- Zgaga w ciąży
- Seks w ciąży
- Badania w ciąży
- Badanie moczu w ciąży
- Pierwsze badanie USG w ciąży
- Badanie USG w ciąży
- Skróty na wyniku badania USG w ciąży
- Badania prenatalne
- Test PAPP-A
- Test potrójny
- Test zintegrowany
- Amniopunkcja
- Biopsja kosmówki
- Kordocenteza
- Fetoskopia
- Badanie USG genetyczne
- Badanie USG połówkowe
- Badanie KTG